top of page
IMG_1758.jpeg

De Stichting

Van september 2022 tot maart 2023 is onze voorzitter Roelof de Vries als vrijwillig arts werkzaam geweest in het Kabanga Hospital in Tanzania. Daar ervoer hij dat het ontvangen van basale zorg in Tanzania lang niet altijd vanzelfsprekend is. De uitdaging zit hem niet alleen in de middelen van het ziekenhuis, maar voornamelijk in de beperkte mogelijkheden van de patiënten om te kunnen betalen voor hun medische behandeling. 

 

Rozalia, het meisje waar onze stichting naar vernoemd is, had een geïnfecteerd been nadat ze zich had geschaafd tijdens het wassen in de rivier. Nadat de traditionele helers niet waren geslaagd in de genezing van haar been, kwam ze samen met haar familie naar het ziekenhuis. Aangekomen in het ziekenhuis kon ze niet worden behandeld omdat haar familie niet in staat was om te betalen voor de operatie en de benodigde antibiotica. Door deze droevige situatie werd zij, in het bijzijn van haar ouders, dagelijks geconfronteerd met de grote financiële last die zij nu voor haar familie vormde. Door donaties van mensen uit Roelofs eigen kringen kon Rozalia uiteindelijk toch geholpen worden. Ze kon een tweetal operatie ondergaan en ze genas uitstekend. Dankzij deze donaties is voorkomen dat Rozalia’s familie haar boerderij moest verkopen, wat het verlies van hun enige inkomstenbron had betekend. Uit dankbaarheid gaven ze Roelof de kip waarmee hij op de foto staat - een grote eer!

 

Samen met drie vrienden die even geïnspireerd waren door het verhaal van Rozalia hebben wij besloten een stichting op te zetten die structureel hulp kan bieden zoals Rozalia die kreeg. Er zijn namelijk veel meer verhalen zoals die van Rozalia. Samen gaan we een systeem creëren, met behulp van een Nederlands netwerk van AIGT’s (Artsen Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde), waarin we gedoneerd geld direct kunnen inzetten om een deel van de  betalingen van ziekenhuisrekeningen te kunnen overnemen van hen die het zelf niet kunnen betalen. Zo wordt elke euro ingezet om levens te redden. 

Wij hopen dat dit verhaal jou enthousiast maakt over wat de Rozalia Stichting wil doen en de wens aanwakkert om hieraan bij te dragen!

3e2dd8e8-c639-4e56-891c-52d988cf62ed (1).JPG

Visie en Missie

Het feit dat er in Tanzania en op vele andere plekken in de wereld veel mensen sterven omdat zij simpelweg geen geld hebben voor de (soms meest simpele) medische zorg, vinden wij diep onrechtvaardig. Het probleem in Tanzania is immers lang niet altijd dat de kennis en de middelen zelf niet voorhanden zijn; daar is de afgelopen jaren steeds meer verbetering in gekomen door hard werk van zorgverleners in Tanzania, door economische groei en door de hulp van internationale non-profit organisaties. Dat mensen alsnog geen toegang kunnen krijgen tot cruciale zorg vanwege een gebrek aan geld is zeer schrijnend. In een welvarend land als Nederland zouden we dit nooit laten gebeuren. De visie van Stichting Rozalia is dan ook dat dit onrecht bestreden moet worden, dat niemand mag sterven alleen omdat diegene de voorhanden zijnde zorg niet kan betalen. 

Om dit onrecht te bestrijden, willen we financiële steun bieden aan mensen die, eenmaal aangekomen in het ziekenhuis, de cruciale medische zorg écht niet blijken te kunnen betalen. Bij deze zeer schrijnende gevallen gaat het soms om leven en dood. Bijvoorbeeld: een levensreddende operatie blijkt te duur, en er wordt gekozen voor een alternatieve behandeling die de patiënt niet zal redden. Zoals het verhaal van Rozalia illustreert, kan in zo’n geval een relatief kleine financiële bijdrage letterlijk het verschil maken tussen leven en dood, of kan het hele families redden van de financiële afgrond. Soms zijn families immers genoodzaakt om hun bezittingen die voorzien in hun levensonderhoud, zoals hun boerderij, te verkopen, wat hen in diepe armoede stort. 

De missie van onze stichting is daarom om deze schrijnende gevallen zoveel mogelijk de wereld uit te helpen: Eerst in Kabanga, daarna hopelijk in heel Tanzania. Hoe we dit willen gaan doen, wordt hieronder verder uiteengezet.

​​

​

(Klik op de link om het volledige beleidsplan te downloaden)

​

​​​

Strategie

IMG_9889.HEIC

Ons systeem berust op een netwerk van AIGT’s (Artsen Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde) in Kabanga die zelf zorg leveren en dus in direct contact staan met de patiënten. Deze artsen zijn bij ons persoonlijk bekend en kunnen betrouwbaar beoordelen welke patiënten daadwerkelijk financiële hulp nodig hebben en welke zorg zij precies nodig hebben. Wanneer deze artsen concluderen dat een patiënt in aanmerking komt voor onze steun, kunnen zij dat voor de patiënt aanvragen door een door ons opgesteld formulier in te vullen. Deze wordt door ons gecontroleerd en goedgekeurd, waarna er via een Invoice geld opgestuurd kan worden om de zorgkosten te betalen voor de patiënt in kwestie. Op deze manier wordt het aantal tussenpersonen geminimaliseerd: het geld wordt direct ingezet om de medische kosten van patiënten te dekken die dit het meest nodig hebben. 

 

Nu kan het soms voor de artsen ter plaatse ook lastig te achterhalen zijn of de patiënt in kwestie daadwerkelijk in aanmerking komt voor financiële steun. Hoewel we natuurlijk het liefst iederéén zouden willen helpen, is het nodig om streng en discreet te zijn: er moet voorkomen worden dat de steun die wij bieden een al te sterke aanzuigende werking zal krijgen, wat misbruik van onze steun in de hand zou kunnen werken, en wat problemen voor het ziekenhuis zou kunnen veroorzaken. In de eerste plaats willen we natuurlijk diegenen helpen die dergelijke steun het hardst nodig hebben. Bij twijfelgevallen kan er daarom ook door de artsen ter plekke een lokale sociaal werker geraadpleegd worden die kan uitzoeken of de patiënt in kwestie daadwerkelijk financiële steun nodig heeft. Door middel van het netwerk van betrouwbare artsen en het gebruik van het formulier dat door ons is opgesteld, wordt gewaarborgd dat het geld van Stichting Rozalia rechtstreeks bij de belangrijkste doelgroep terechtkomt.

​

IMG_20221101_090436.jpg

Bestuur
 

Voorzitter:                     dhr. Roelof de Vries

Penningmeester:          dhr. Sander Aitink

Secretaris:                     dhr. Jitse Daniels

Commissaris extern:    dhr. Geert Scheffer

Voor meer persoonlijke informatie over de bestuursleden, ga naar 'over ons' via het menu.

​

Ons bestuur is vierkoppig en bestaat vooralsnog uit een voorzitter, penningmeester, secretaris en een commissaris extern. Zij zijn allemaal onbezoldigd: zij doen hun werkzaamheden vrijwillig zonder compensatie. De voorzitter en het bestuur zijn onafhankelijk: zij handelen niet vanuit belangen van andere groepen of organisaties anders dan persoonlijke motivatie voor de visie en missie van de stichting zoals beschreven in dit beleidsplan.

Toekomst

IMG_1719.jpeg

Stichting Rozalia is nog jong maar ambitieus. Om een solide basis te krijgen, zijn onze doelen voor 2024 bewust afgebakend. In een volgende fase hopen wij daarentegen onze missie te kunnen uitbreiden om steun te kunnen verlenen aan patiënten van andere ziekenhuizen in Tanzania, en mogelijk in een daaropvolgende fase zelfs buiten Tanzania te kunnen gaan opereren. Hiervoor zullen netwerken op nieuwe locaties moeten worden opgebouwd. Onze administratie en infrastructuur zullen daarbij mee moeten groeien. Even belangrijk in deze volgende fasen is het vergroten van onze inkomsten middels het blijven werven van donateurs en het verwerven van een ANBI status, waarmee we het aantrekkelijker maken voor bedrijven om geld te doneren. Zo hopen we in de toekomst meer concrete stappen te zetten om onze visie in de praktijk te brengen en cruciale zorg voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken!

bottom of page